Prydnads lök för en vacker lila accent i din trädgård

Lökar för ett lila regn
Prydnadslök (Allium Giganteum) är lökar som du planterar mellan september och november på ett avstånd av cirka 7 cm. De kommer tillbaka varje år. De blommar från maj till juli (beroende på sort) och de finns i vitt och lila. De runda lila lökarna är upprätt på stjälkarna och de kan bli upp till 100 cm höga. Och om du, som jag, har många av dem, kan du bara beskriva de lila lökarna som ett “lila regn” i din trädgård. Ditt eget “Purple Rain”!

solbadare
De gillar att vara på en solig plats, även om de också kan göra det ganska bra på en plats med halvskugga. Plantera många tillsammans i grupper som är bäst. Det finns fler varje år så det är en givande lampa att sätta i din trädgård. Den enda nackdelen är att bladen blir gula och fula så snabbt. Mitt tips är därför att placera dem mellan andra högtäckta växter så att du inte ser de fula bladen. Jag har dessa vackra lökar mellan den mjuka rosa höga Knotweed (Persicaria bistorta). Jag tycker att det är en riktigt bra kombination. Jag skar bort alla vissna löv som fortfarande sticker ut ur prydnadslökarna.

Vackert även efter blomningen!
När glödlamporna väl är på plats finns det lite arbete att göra. Du kan befrukta dem så snart du ser dem växa för ännu bättre tillväxt. Men för att vara ärlig gör jag aldrig det i den gränsen, allt växer så snabbt där. Det fina med dessa prydnadslök är att blommorna på deras raka stjälkar fortfarande är vackra efter blomningen. Varje år skär jag det vackraste och största från trädgården och lägger det sedan (utan vatten) i en vas i huset, torkat. Och så kan du njuta av det i veckor längre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *