Japansk Järnek  

Ilex crenata (japansk järnek) är en grönbladig häckväxt som allt oftare planteras i trädgårdar. Tack vare sina små blad och kompakta växtsätt används den ofta som ett alternativ till traditionella buxbomhäckar. Det finns flera olika sorter att välja mellan, som alla har olika egenskaper.

Vintergrön buske som har ett buskigt, upprätt växtsätt. Bladverket är glänsande mörkgrönt och består av små, skålformade blad som påminner om buxbom. Blomningen infaller i maj med små, vita, oansenliga blommor som uppskattas av våra pollinatörer. På hösten bildas svarta bär. Sorten är en honklon och behöver en hanklon i närheten för att bilda bär. Kvistar kan användas till jul- och vinterdekorationer.

Trivs bäst på vindskyddad plats i halvskuggiga lägen. Utvecklas bäst på väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna lätt kemiskt sur jord. Städsegröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv i samband med tjäle och sol.

Lämpar sig till formklippning. Planteras som solitär eller i buskage ihop med andra buskar. Passar väldigt fint ihop med vintergröna växter, både friväxande eller som ett formklippt klot. Användbar som låg, formklippt vintergrön häck. Anses mindre smaklig för rådjur och harar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *